Moules frites is een gerecht met veel smaken en structuren. Fris en zacht van de mosselen, vettig en krokant van de frites. Een geurige, vriendelijke wijn met een goede balans past daar het beste bij. Deze Kaapse Wit is zo'n wijn. Boordevol fris fruit, milde zuren en een ronde, opwekkende afdronk. Ideale wijn voor bij een eenvoudig gerecht met veel smaakvariatie als Moules Frites, maar ook bij een (borrel)buffet.
Hoofdgerecht: 4 à 6 personen bereiding: mosselen: 15 minuten - frites: 1 uur voorbereiden + 10 minuten afbakken
Bereiden mosselen
Smelt de boter en fruit hierin het uitje en de knoflook tot ze glazig zijn. Leg de mosselen, tijm en het laurierblaadje erop.
Schenk de wijn erover en kook de mosselen in circa 5 minuten tot de schelpen openstaan. Haal de tijm en het laurierblaadje eruit.
Strooi de peterselie erover en schep de mosselen een paar keer om.
Voorbereiden frites
Vul een grote kom met ijswater. Schil de aardappelen en snijd ze in lange, dikke repen. Leg ze een half uur in het ijswater.
Spoel ze af onder koud water en dep ze goed droog. Verhit de frituurolie tot 140°C. Bak de patatten in porties in 6 à 8 minuten tot ze zacht zijn en doorschijnend wit.
Laat ze minstens 15 minuten afkoelen, langer mag gerust.
Afbakken
Verhit de frituurolie tot 190°C. Bak de voorgebakken patat in 2 à 4 minuten goudbruin. Bestrooi met (grof) zout.
Walvisch Kaapse Wit is een originele blend van chenin blanc, sauvignon blanc en chardonnay afkomstig uit wijngaarden van het gerenommeerde DeMorgenzon Estate in Stellenbosch. In de sterk gereglementeerde Europese wijngebieden ligt deze druivencombinatie niet voor de hand, maar Alastair Rimmer kiest - niet gehinderd door tradities - gewoon de druiven die elkaar perfect aanvullen in geur en smaak.
Good-mood-combinatie: smeuïge stamppot met de aardse smaak van broccoli en het pittige van ham en erbij deze supersappige, ronde, mollige rode wijn met aroma's van rijp fruit en een zachte nasmaak. Ook lekker bij spareribs, gebakken kruidige verse worst en pittige kaas.
Hoofdgerecht: 4 personen bereiding: 25 minuten
Bereiden
Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met zout in circa 20 minuten gaar. Snipper de ui.
Smelt 1 eetlepel boter en fruit de ui op laag vuur glazig. Maak intussen de broccoli schoon en verdeel in roosjes. Schep de broccoli door de ui.
Schenk de wijn erover en laat de broccoli op laag vuur in circa 5 minuten garen. Snij de ham in blokjes. Giet de aardappelen af en stamp ze grof. Schep de broccoli en ham door de aardappelstoemp. Breng op smaak met boter, eventueel scheut room, nootmuskaat en peper.
Zuid-Afrikaanse rode wijn met een aroma van bessen en jam-achtig rood fruit. De smaak is sappig en aromatisch. Eventueel licht gekoeld lekker bij koude schotels, kruidige stoofgerechten en pasta.
Deze Vlaamse stoverij heeft een intense, krachtige smaak en een smeltende, zachte structuur. Datzelfde geldt voor de wijn, de Herdade de São Miguel Alentejo Colheita Seleccionada uit Alentejo, dat is de streek aan de oostkant van Portugal, onder het midden. Dit is een wijn met kersenfruit en houtkruidigheid, krachtig in neus en mond en met een verrassende, soepele afdronk. Dat gaat goed samen met geurige stoofschotels. Hij bestaat voor het merendeel uit aragonez, de Portugese variant van tempranillo, en uit touriga nacional, de druif die ook in veel ports voorkomt.
Hoofdgerecht: 6 à 8 personen bereiding: ca. 4 uur
Bereiden
Bestrooi het vlees met peper en zout. Verwarm in een braadpan met dikke bodem de helft van de boter en de olijfolie.
Bak hierin, portie voor portie, het vlees lichtbruin. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan.
Schenk het braadvet in een kom. Verwarm de rest van de boter. Stoof hierin de ui tot ze glazig en lichtbruin zijn. Voeg het vlees toe. Roer de bloem erdoor en schep goed om. Voeg knoflook, tijm en laurier toe. Besmeer de sneetjes brood met mosterd en leg ze met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Schenk het bier en het achtergehouden braadvocht erbij.
Schenk de fond erop en laat het vlees in 2 uur op het laagste vuur gaarsudderen. Roer de appelstroop erdoor en laat nog 1 uur sudderen. Haal het deksel van de pan en laat de stoverij eventueel zonder deksel wat inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Lekker traditioneel met Vlaamse friet of iets hipper met 'frieten' van pastinaak, in de oven geroosterd.
Portugese rode wijn met een krachtig aroma van rijp rood fruit (bramen en bessen) en fijn eikenhout. De smaak is vol, aromatisch en aanhoudend. Heerlijk bij gegrild lams- of rundvlees, maar ook na de maaltijd.