Beaujolais

Wijn bestellen in onze webshop

Beaujolais is een Franse wijnstreek die wereldwijd bekend stond om haar lichte, fruitige en soms zelfs speelse rode wijnen: Beaujolais Nouveau. De laatste jaren is er veel veranderd. Waar Beaujolais Nouveau begon als leuke marketingstunt om de regio op de kaart te zetten, wat lukte, zorgde het ook bijna voor de ondergang van de streek. Naarmate het succes en dus de vraag toenam werd de kwaliteit van de wijn steeds minder. Enorme rendementen en dus onrijpe, waterige druiven werden gebruikt om maar aan de vraag te kunnen voldoen. Het imago kelderde zo hard dat veel boeren failliet gingen en een groot deel van de wijngaarden die op het hoogtepunt van de Beaujolais Nouveau aangeplant werden alweer gerooid zijn. 

Er wordt echter ook veel kwaliteitswijnen geproduceerd. De laatste 10-20 jaar zien we dat serieuze boeren beloond worden voor hun harde werk: zeker in hippe en alternatieve kringen is Beaujolais niet meer weg te denken. Veel van de betere wijn uit Beaujolais is biologisch, biodynamisch of natuur. Maar een groter deel is conventioneel. 

Tegenwoordig is er veel vraag naar rode wijn uit de dorpsappellaties (de Cru's). Dit zijn serieuze wijnen, met terroirinvloed. De betere examplaren kunnen goed rijpen en doen dan denken aan rode Bourgogne. Denk aan rood fruit met aardse tonen, paddenstoel, bosgrond. Andere stijlen die het goed doen zijn witte Beaujolais, rosé en mousserend. Beaujolais ligt ten zuiden van de Bourgogne en ten noorden van de Rhônevallei, tussen Mâcon en Lyon in.

Geografie en Klimaat

Beaujolais beslaat ergens tussen de 18.000 en 22.000 hectare wijngaarden, afhankelijk van de bron. Het is daarme een van de kleinste klassieke wijnstreken in Frankrijk. De regio strekt zich uit over 55 kilometer van noord naar zuid. Het klimaat is semi-continentaal met invloeden van zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. Dit zorgt voor warme zomers en relatief milde winters. De noordelijke Beaujolais (Haut-Beaujolais) heeft een terroir met graniet- en leisteenbodems, terwijl het zuiden meer klei- en kalksteenbodems kent. Dit grote verschil in bodemsamenstelling speelt een enorme rol in de diversiteiten van stijlen en kwaliteiten wijn die de regio voortbrengt. 

Over het algemeen worden de bodems van graniet als de beste gezien. Deze bodems zijn arm en staan bekend om hun goede drainage. 

Druivenrassen

De Beaujolais-regio staat bijna volledig in het teken van de Gamay Noir à Jus Blanc, een druif die bekend staat om haar dunne schil, hoge zuurgraad en levendige fruitige aroma’s van aardbei, framboos en kers. Naast Gamay wordt een kleine hoeveelheid Chardonnay verbouwd, met name in de appellatie Beaujolais Blanc. Hoewel de regio bekendstaat om rode wijnen, winnen de witte Beaujolais-wijnen aan populariteit, vooral door hun frisse en minerale karakter.

Appellaties van Beaujolais

De regio kent drie belangrijke niveaus van herkomstbenamingen: Beaujolais AOC, Beaujolais-Villages AOC en de tien Crus van Beaujolais.

1. Beaujolais AOC

Beaujolais AOC beslaat het zuidelijke en centrale deel van de regio en produceert voornamelijk lichte en fruitige rode wijnen. Hier worden ook Beaujolais Nouveau-wijnen gemaakt. 

2. Beaujolais-Villages AOC

De Beaujolais-Villages appellatie omvat ongeveer 38 dorpen in het noorden van de streek en biedt wijnen met meer structuur en complexiteit dan de basis Beaujolais. De bodem bevat hier meer graniet, wat bijdraagt aan een diepere smaakexpressie en betere rijpingspotentie.

3. De Tien Crus van Beaujolais

De tien Crus van Beaujolais zijn de meest prestigieuze wijngaarden in de regio en produceren wijnen met een aanzienlijk rijpingspotentieel. Elk van deze Crus heeft een uniek karakter:

  • Saint-Amour: Aromatisch en elegant, met florale tonen en rood fruit.

  • Juliénas: Kruidig en gestructureerd, vaak met tonen van cassis en viooltjes.

  • Chénas: Zachte textuur en aardse aroma’s.

  • Moulin-à-Vent: De krachtigste en meest gestructureerde cru, vaak vergeleken met Bourgogne-wijnen.

  • Fleurie: Elegant en bloemig, met geuren van rozen en pioenrozen.

  • Chiroubles: Licht en verfijnd, met een frisse zuurgraad en helder rood fruit.

  • Régnié: Heeft een fruitige en levendige stijl.

  • Morgon: Vol en rijk, met aroma’s van kersen en steenfruit. Rijpt goed op fles.

  • Côte de Brouilly: Gebalanceerd en mineraal, afkomstig van steile heuvels met vulkanische bodem.

  • Brouilly: De grootste Cru, met zachte en toegankelijke wijnen.

Over het algemeen worden Morgon, Fleurie en Moulin-à-Vent als de meest complexe cru's gezien.

Wijnproductie en Vinificatie

De wijnen van Beaujolais worden vaak gemaakt via semi-carbonische maceratie, een techniek waarbij hele trossen in een afgesloten tank worden vergist. Dit proces bevordert de fruitige aroma’s en zachte tannines, wat kenmerkend is voor Beaujolais-wijnen. Traditionele vinificatiemethoden worden echter ook toegepast, vooral in de Cru Beaujolais-wijnen, die soms op eikenhouten vaten rijpen voor extra complexiteit. De beste cru's kunnen op rode Bourgogne gaan lijken.

Jean-Paul Brun Terres Dorées Beaujolais Blanc Classic Chardonnay 2023

  • Van purist Jean Paul Brun
  • Mild, zacht en rond

16,85 per fles

Jean-Paul Brun Terres Dorées Beaujolais Blanc Vinification Bourguignonne 2023

  • Zuivere, verfijnde en complexe Chardonnay
  • Met fraaie houtrijping
  • Mooi bij delicate vis- of gevogeltegerechten

23,30

Vanaf 12 flessen 21,40 per fles

Jean-Paul Brun Terres Dorées Beaujolais Le Ronsay 2023

  • Verfijnde, authentieke Beaujolais van purist Jean Paul Brun
  • Lichtvoetig, intens fruitig en bescheiden in alcohol
  • Licht gekoeld het lekkerst, bijvoorbeeld bij charcuterie
88
Parker
2022
The Wine Advocate: 88 punten

Cheerful and generous, with a nose of candied cherries, raspberries, hibiscus and brown spices. On the palate, the medium to full-bodied wine delivers a silken texture.... Bright and delicious.
87
Vinous
2022
Vinous: 87 punten

It is very Pinot-like on the nose, well-defined with red cherry and crushed strawberry fruit. The palate is medium-bodied with slightly grainy tannins.
Perswijn
2022
Perswijn: 4 sterren

Goed fruit, aardbei, kruidig, sap, fris, vulling, levendig
WineLife
2021
WineLife:

Echte Beaujolais met rood fruit, frisse gamay-zuren en een beetje bite. Een drink-maar-door-wijn die je aandacht vasthoudt. Puur en echt. Dé begeleider van charcuterie.

12,85

Vanaf 12 flessen 11,80 per fles

Jean-Paul Brun Terres Dorées Beaujolais L'Ancien 2023

  • Elegant en verleidelijk, met een perfecte balans
  • Combineert heerlijk met charcuterie of gevogeltegerechten
  • Licht gekoeld op z’n best
90
Decanter
2022
Decanter: 90 punten

A firm, elegant acid line carries the red cherry, raspberry, plum, red apple and pomegranate flavours, with a hint of rose petals in the background. Simply delicious.
16,5
Jancis Robinson
2022
JancisRobinson.com: 16,5 punten

Mid crimson. Takes a chill beautifully. Very artisanal with light fruit and a chalky finish. For purists.
88
Vinous
2022
Vinous: 88 punten

The palate is medium-bodied with sapid red fruit, more structure and grip than the aforementioned cuvée and a linear finish.
90
Parker
2022
The Wine Advocate: 90 punten

Wafting from the glass with aromas of cherries, açaí berries, violets, dried herbs and brown spices, the 2022 Beaujolais l’Ancien is a bold, succulent wine from old vines in Charnay.

16,80

Vanaf 12 flessen 15,40 per fles

Jean-Paul Brun Terres Dorées Morgon 2022

  • Ruikt heerlijk naar aardbeien, kersen en viooltjes
  • Elegant, bourgondisch, aangenaam: verleidelijk lekker
  • Past perfect bij lichte gerechten, zoals quiche of gevogelte
Perswijn
2021
Perswijn: 4,5 sterren

Kersen, aardbeien, peper, gedroogde kruiden, mooi intens, fruitig, goede grip, lengte
92
Vinous
2021
Vinous: 92 punten

The palate is medium-bodied with crunchy tannins, fine acidity and quite spicy red berry fruit mixed with white pepper towards the finish. Great potential here.
Perswijn
2020
Perswijn: 4,5 sterren

Rozen, frambozen, peper, aards, oud hout, slank, droog, genoeg fruit, pit, tannine, jong
92
James Suckling
2020
JamesSuckling.com: 92 punten

A cornucopia of red and black summer-berry aromas, plus a slew of healthy tannin on the sleek and self-confidently dry palate. Tons of herbal and stony character at the long, fresh finish.

20,40

Vanaf 12 flessen 18,70 per fles

Jean-Paul Brun Terres Dorées Fleurie 2022

  • Van 40 jaar oude gamaystokken met lage opbrengsten
  • Pure terroirexpressie dankzij minimalistische werkwijze
  • Geweldig bij gevogelte of rundvlees
93
Decanter
2022
Decanter: 93 punten

Terroir-driven with ripe black cherry, crushed raspberries and wild plums. Fragrant palate with red fruit floral notes, bright acidity, soft tannins and a long, mineral finish. Balanced and forceful.
90
Parker
2022
The Wine Advocate: 90 punten

The 2022 Fleurie, flies out of the glass with aromas of violet and lilac petals, bramble fruit and sweet spices followed by a medium to full-bodied palate marked by generous concentration...
88
Vinous
2022
Vinous: 88 punten

Very high-toned on the nose, this lives up to its name with a more floral bouquet. The palate is medium-bodied with plush tannins, slightly lower acidity than the Saint-Amour.
Perswijn
2021
Perswijn: 4 sterren

Mooi fruit, kersen, frambozen, peper, kruiden, mooi puur, intens, fijne tannine en zuren

22,20

Vanaf 12 flessen 20,35 per fles

Jean-Paul Brun Terres Dorées Moulin-à-Vent 2023

  • Grote wijn met maar 12% alcohol
  • Authentieke, superieure Beaujolais
  • Krachtig, evenwichtig en vol
91
Vinous
2022
Vinous: 91 punten

The palate is medium-bodied and pleasing, displaying crunchy black fruit laced with graphite. It’s just a little austere on the finish, but there is sufficient freshness here. Very fine!
Perswijn
2021
Perswijn: 5 sterren

Fijne cru, met mooi fruit, frambozen en kersen; stralend, licht aards, heerlijk zoetzuur, met fijne tannine, lang en verfijnd.

22,70

Vanaf 12 flessen 20,85 per fles

Even geduld a.u.b.